Het draaien op de draaischijf

Voor het draaien op de draaischijf heb je klei nodig zonder- of met heel weinig chamotte.

Het draaien van klei begint met het centreren van een klomp klei op de draaischijf. Met vochtige handen duw ik de klei op en neer om luchtbellen te verwijderen en de klei gelijkmatig te maken. Als de klei goed in het midden zit, maak ik een gat in het midden en trek de wanden omhoog tot ik de gewenste vorm heb. Dit doe ik door de klei voorzichtig met mijn handen en vingers van binnen en buiten te vormen. Als ik tevreden ben, snijd ik het werkstuk van de draaischijf en laat het drogen. 

 

Afdraaien en vorm geven

Het afdraaien begint zodra mijn werkstuk leerhard is. Ik plaats het stuk ondersteboven terug op de draaischijf en centreer het opnieuw. Met speciale tools snijd ik overtollige klei weg en geef ik de bodem een mooie, strakke afwerking. Ik werk voorzichtig om de juiste dikte en vorm te behouden. Als ik tevreden ben met de afwerking, haal ik het stuk van de draaischijf. Na dit proces kan ook een oortje of andere decoratieve dingen worden aangebracht. 

 

Het afgedraaide stukje klei mag, als het helemaal gedroogd is, dan eindelijk de oven in. Dit word de biscuitbak genoemd.

De soort klei bepaalt de temperatuur waarop het gebakken moet worden. Ik werk uitsluitend met steengoedklei, die rond 1200 graden wordt gebakken.

Biscuitbak en glazuren

Na de biscuitbak moet het product nog een kleurtje krijgen, dit heet glazuur. Persoonlijk breng ik dit altijd aan via een kwast maar dit kan ook op andere manieren. Nadat de mok een kleurtje heeft gekregen gaat het voor de tweede en laatste keer de oven in. Dit heet de glazuur bak. 

En dan... is het product eindelijk klaar voor gebruik.